CLEAN UP

Тук може да гледате и филмът за CLEAN UP!cleanupDEF copy

Oще едно бебче от нашите идеи се роди и покори сърцата на всички, докоснали се до него. Приехме петима доброволци от различни държави, запленени от каузата на CLEAN UP. На свой ред доброволците завладяха сърцата на хората от село Мещица, където една цяла година развиваха дейности по проекта. Какво ли не се случи през тази година, но едно е сигурно – приключи успешно, и не само това, ами ефектът от него надмина очакванията ни.

Какво е CLEAN UP? Cleaning Local Environment And eNcouraging its Utilization and Protection (Почистване на местната околна среда и насърчаване на разумното й  опазване и използване).

IMG_8149

CLEAN UP  е проект на АКСЕЛС и съ-финансиран по програма Еразъм+, ключова дейност 1, Европейска доброволческа служба, проектен номер 2016-3-BG01-KA105-035384.

Откъде да започнем? Първо нека представим главните герои в тази история по реда на тяхното пристигане.

P1470566Когато дойде за първи път в Перник на предварителна визита, екипът ни даже се притесни как ще работи 12 месеца заедно с този младеж. Комуникирахме чрез гугъл преводач и разбира се доста ръкомахахме. На 26 години, от Бреша – Италия, понякога толкова концентриран, че изглежда начумерен, но опознае ли го човек бързо разбира колко е добър, отговорен, всеотдаен, състрадателен, винаги готов да помогне и се опитва да запази природата чиста. Франческо Анйело. Една година по-късно Франческо комуникира без преводач на английски език, все така концентриран и всеотдаен към поставените му задачи, усмихва се повече и може да се каже, че постигна голямо личностно развитие.

DSC_0273Макар, че само пет седмици бе с нас, Карола Пеплинска от Бидгощ – Полша, остави ярка следа в CLEAN UP. Едва на 18 години, тя показа амбиции и активно се включи в дейностите за периода. Взе участие в спортния празник на ПГУТ „СВети Иван Рилски“ в Перник, заедно със супервайзора на проекта Лили Георгиева направиха ателие за приготвяне на сироп от бъз. Каролина допринесе и за подготовката на третото издание на Фестивала на билките в с.Младен, като големи овации обра ателието по зумба, което проведе в рамките на самия фестивал.

_MG_4849Гжегош Зигулски  или както всичи му казваме Грег, е на 27 години, от Килце – Полша. Много бе настоятелен да го изберем за  участник в проекта, но това, което помогна да го предпочетем пред другите кандидати бе, че по време на интервюто негов колега сподели, че Грег има много добро чувство за хумор. Оказа се вярно. Освен чувството за хумор обаче Грег показа много други качества. Като човек, който трудно пази баланс по здравословни причини ние очаквахме той да се включи предимно в офис работата, но активното му участие в почистването на реката, боядисването на мостове и пейки приятно изненада всички ни. Дори сам изработи малка нощна масичка, с която допълни обзавеждането в квартирата. Какво още можем да кажем за Грег – общителен, завършил е компютърни науки, обича да говори за астрономия, по време на престоя си в България се научи да готви и има много позитивна и насърчаваща житейска философия.

IMG_20180227_171205

Беата Ней – 22 години, от Тарту, Естония, бакалавър управление на околната среда. Интелигентна, красива, с приключенски дух, не спира да се предизвиква, не спира да ни изненадва. Предпочита работа сред природата, отколкото офис ангажиментите. След проекта ще продължи с магистърска програма в същата насока. Екипът ни вижда в нея бъдещ успешен ръководител на подобни проекти.

 _MG_4753Патриция Хаглайтнер – нашето малко бижу. Току-що завършила гимназия, от Цел Ам Се, Австрия. Удивителна млада дама, която тепърва ще разгръща своя огромен потенциал. Свири на китара, рисува добре, инициативна, отговорна, любопитна, иска да следва право, за нея е важно природата да остане чиста. Присъедини се към екипа на CLEAN UP последна, но веднага ни грабна сърцата и приносът й към проекта е повече от значителен.

Joana Sojka

Когато представяме героите на CLEAN UP няма как да не представим техния ментор. Йоана Сойка е човекът, който бе на разположение на доброволците през цялата година, за да може да споделят с нея радости, тревоги, въпроси, съмнения, всичко. Йоана е бивша ЕДС доброволка с много богат опит в неформалното образование, неправителствения сектор и работата с младежи. Познава добре всички емоционални фази, през които преминават доброволците по време на тяхната служба. Познава ЕДС и като доброволец, и като организатор.

Stop KDR Kabelna_02Лили Георгиева – това е човекът, без когото този проект нямаше да бъде възможен. Когато за първи път сподели идеята си каза:

– Искам реката в Мещица да бъде чиста и си мечтая хората да спрат да си изхвърлят боклука там.

– Това е невъзможно, бе отговорът на околните, хората от десетилетия си хвърлят боклука в реката, няма как да им промениш мисленето и манталитета!

Но Лили вярваше в своята мечта, не се отказа. Повярвахме и ние – екипът на АКСЕЛС. Малко по малко тази идея се оформи в проект. Стъпка по стъпка проектът се превърна в реалност. Ден след ден реалността показа, че мечтите се сбъдват. Повече от година усилен труд, с мощната подкрепа на опита и упоритостта й доведоха CLEAN UP до успешен край.

IMG_20180301_123118

Петя Димитрова – управител на АКСЕЛС, човекът, който казваше това може, това не може, това може по-добре, човекът който изискваше, но и човекът, който поощряваше. По молба на доброволците, в средата на проекта организира за тях курс по фотография. В края на проекта не искаше да се разделя с Патриция, Беата, Франческо и Грег.

Какво направиха доброволците?

В рамките на 4 месеца почистваха коритото на река Мещишка. Оформиха зона без боклук. Подготвиха и направиха мащабно проучване (на български език) сред местното население по въпроси, свързани с опазването на околната среда в село Мещица. След обстоен анализ на резултатите от това проучване главните герои в тази история разработиха стратегия за превенция и петгодишен план за прилагане на предложените мерки. Изготвянето на стратегията бе и най-важната част от проекта и с гордост споделяме, че резултатът е удивителен, професионален и изчерпателен. В стратегията са идентифицитани проблемите в селото като например липса на достатъчно контейнери за боклук, все още няма контейнери за разделно събиране, има недостиг на информация по екологични теми и може да се желае по-ефективна система за контрол.

Стратегията предлага редица мерки за преодоляване на тези проблеми. Например, организирането на събития, състезания и презентации, създаване на визуални материали, поддържане на зоната без боклук в Мещица и обучение по темата още от ранна детска възраст. Също така в стратегията са споделени добри практики от други страни и се предлагат начини за финансиране. Всичко това е разработено в над 40 страници обстоен документ, който вече е предоставен на кмета на селото г-н Деян Станимиров.

„Всъщност на хората трябва да им се напомня от време на време да се грижат по-добре за природата“, казва Франческо. Той пожелава много скоро село Мещица да стане еталон за чисто село и примерът му да бъде последван.

Много сме щастливи, че доброволците на CLEAN UP заедно с младежи от Перник създадоха младежки клуб АКСЕЛС и вече имат одобрени проектни инициативи от Общината, които ще се реализират през 2018 година.

Презентации:

„ЕДС и Еразъм+“ – двудневно обучение с конферентни връзки с бивши и настоящи доброволци в Хърватска и Австрия април 2017г., съвместно със сдружение Арт Ареа, ОДК гр.Перник;

„ЕДС и Еразъм+“ – 24 юни 2017г., с.Младен (в рамките на Фестивал на билките);

Представяне на проекта CLEAN UP и екипа“ пред хората в Мещица на 25 юли 2017г.;

Разделно събиране“ на 29 юли 2017г., читалище в с.Мещица;

Компостиране“ – на септеври 2017г., читалище в с.Мещица;

„ЕДС и Еразъм+“ – 12 август 2017г., честване на межуднароден ден на младежта, гр.Перник;

ЕДС и Еразъм+“ – 10 ноември 2017г., частно училище Дрита, гр.София

Представяне на Италия – 16 ноември 2017г.;

Представяне на Полша – 05 февруари 2018г., дневен център с.Мещица;

Представяне на Естония – 12 февруари 2018г., дневен център с.Мещица;

Представяне на Австрия – 19 февруари 2018г., дневен център с.Мещица.

 Ателиета:

Великденско ателие;

Бране на билки;

Традиционен сироп от бъз;

Да направим от стари списания подаръчни торбички;

Посещение на фирмата за разделно събиране на отпадъци в София;

Как да правим пица;

Коледно – традиции, картички;

Курс „Основи на фотографията“;

Мартеници;

Празнични картички за Международен ден на жената.

 Съвместни инициативи:

Спортен празник на ПГОТ :Св.Иван Рилски“, Перник, с Каролина на 1 юни 2017г. (репортажът е на 21 минута)

Фестивал на билките, с.Младен, 23 и 24 юни 2017г.

Mаркиране на маршрути в Трънския край, 3 юли 2017г.

Боядисване на пейки в парка в Перник, 5 юли 2017г.

Масово почистване на реката в с.Мещица, 29 и 30 юли 2017г.

Отбелязване на Международен ден на младежта, 12 август 2017г.

Да изчистим България за един ден”, 16 септември 2017г.

Участие в международен ден на прехраната на 17 октомври 2017г. (репортажът е на 12 минута)

Green Peace рисуване на слънце на кръговото в кв.Изток, гр.Перник, 5 и 6 октомври 2017г.

Засаждане на над 70 медоносни дръвчета край с.Мещица, октомври 2017г.

Подготовка на Трансгранично изложение на занаятите в гр.Перник, 30 септември 2017г.

Спортен ден на ПГОТ “Св.Иван Рилски“, Перник на 18.10.2017г.

Посрещане на доброволци от Младежки център за развитие-Взаимопомощ гр.Казанлък и други организации за Сурва фестивалът в Перник, 26, 27, 28 януари 2018г.

Уроци български фолклор (хора), май 2017г. – февруари 2018г.

Открит урок „Да пазим планетата чиста“ в Детска градина N8 „Изворче“, група „Звънче“,  гр.Перник,– 20 февруари 2018г. (репортажът е на 20’37”).

Какво научиха доброволците?

Да засаждат и отглеждат зеленчуци. Да работят в междунареден екип. Да управляват времето си. Да правят презентации за различни целеви групи. Да водят официална кореспонденция. Да планират и организират събития. Да планират и разходват бюджет. Подобриха езиковите си умения на английски. Да живеят самостоятелно. Първи стъпки в писането на проекти за младежки обмен. Първи стъпки в основи на фотографията и създаването на видео продукт. Български език, история и култура. Грег се научи да дои коза. Франческо направи своите първи стъпки в създаването на видео. Посетихме заедно изложби на български художници и фотографи.

Какво мислят доброволците след приключването на тяхната служба?

„Препоръчвам на всички да се възползват от възможностите, които предлага ЕДС. Не се страхувайте да излезете от своята зона на комфорт, заслужава си!“ – каза Патриция.

„Имах много съмнения, които ме разкъсваха преди да се включа в проекта защото съм човек със специални нужди – дали ще се справя, дали мога да живея самостоятелно в чужда държава, и т.н. Сега се чувствам много по-уверен и знам, че мога да постигна всичко, абсолютно всичко!“ – споделя Грег.

„Включих се в проекта с намерението да приложа на практика своите знания за опазването на околната среда и мисля, че успях да го постигна“, споделя Беата.

„Най-много съм доволен, че започнах да ползвам английски език и мисля, че това ще ми помогме да си намеря по-лесно работа, когато се върна в Италия“, каза Франческо. С радост споделяме, че сами три дни след завръщането си в Италия, Франческо започна работа и развълнуван ни се обади, че Youthpass сертификатът е помогнал за това.

Дейността на доброволците привлече вниманието не само на местната общност, но и на медиите. Тук може да прочетете статията във вестник “Pernik News”. А тук, на 13’35” минута, може да видите репортажа по кабелна телевизия “Кракра”. А тук италианската преса пише за нас.

Това са само щрихи от цялата една година дейност по CLEAN UP! Чувстваме ли се удовлетворени? ДА! Беше ли лесно? НЕ! Горди ли сме с постигнатите резултати? ДА! Искаме ли да продължим? ДА! Искат ли другите да продължим? ДА!

Е, очаквайте продължение 🙂

Благодарим на нашите партньорски организации – Associazione Atelier Europeo, Brescia, Italy; Verein 4YOUgend, Linz, Austria; Seiklejate Vennaskond, Tartu, Estonia и Stowarzyszenie Rozwoju I Integracji Młodzieży (STRIM), Krakow, Poland.

Благодарим за подкрепата на Кмета на с.Мещица г-н Деян Станимиров, на сдружение “Бъдеще за Мещица”, на Читалището в селото, на сдружение АртАреа, Център за развитие на човешки ресурси, на Фондация “Пулс”, ЕКО Партнърс България АД, ПГОТ “Св.Иван Рилски” – гр.Перник, детска градина N8 “Изворче”, на Иво Димитров, Красимир Жотев, Виолета Йорданова, Бойка Милева, на жителите на с.Мещица и всички, които бяха до нас през тази година!

full logo hrdc [Final] BGlogo ok


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *