Второ издание на Фестивал на билките – 4 юли 2015

P1130131  Дни преди Фестивала доброволците, заедно с местните жени, набраха билки, с които по-късно направиха венеца, за да може всеки посетител да мине под него за здраве.P1130228P1130234P1130238

03413IlevPhotography03410IlevPhotography03396IlevPhotography03400IlevPhotography03389IlevPhotography03385IlevPhotography03377IlevPhotography03375IlevPhotography03362IlevPhotography

С широка усмивка споделяме, че второто издание на фестивала на билките отново се състоя в с.Младен. На 4 юли жителите и гостите на селото препълниха голямата зала на читалището, за да се срещнат с народния лечител Владимир Бошнаков. Огромен интерес предизвика неговата лична история по какъв начин е успял сам да се излекува от рак. Хората задаваха въпроси, свързани с конкретни здравословни проблеми като например лек за полипи на червата, мехури по кожата в следствие на ухапване от насекоми, определени рецепти и много други. Дядо Владо демонстрира техники за разтриване на точки на главата, които помагат при настинка, които е научил от своята баба.

По обяд на сцената се състоя връчване на наградите от проведения конкурс за детска рисунка на тема „Омаята на Еньовден“. На заседание от 17 юни комисия в състав председател ЕленаТемелкова и членове Тереза Тасева и Добринка Денкова, присъди:

в първа възрастова категория (деца до 7 години):

1 място на Преслава Станева, 6 г., гр.Попово, „За билки”,

2 място на Еда Якубова, 5 г., гр.Попово, „За билки”,

3 място на София Сусмалинен, 7г., Финландия, „Нощта без нощ”;

във втора възрастова категория (7-11 години):

1 място на Добромира Малчева, 9г., гр.Попово, „Рано за билки на Еньовден”,

2 място на Назан Кенанова, 10г., гр.Попово, „Еньова буля”,

3 място на Йоан Титев, 8 г., София, „Поля”;

в трета възрастова категория (11-14 години):

1 място на Михаела Фенерева, 12г., с.Драганово, общ.Горна Оряховица, „В изгрева на Еньовден”,

2 място на Ивайла Петрова, 11г., гр.Попово, „Еньовденско слънце”,

3 място на Симона Ангелова, 12 г., гр.Попово, „Еньовска омая”.

АКСЕЛС присъжда своята награда на Назар Нуретинова – 10г., „Рано билки набрани на Еньовден“.

Комисията единодушно реши да връчи поощрителни награди на Велислава Иванова от гр.Попово, Станислав Тодоров от гр.Попово, Ялчън Георгиев от с.Дебнево, Богдана Самодунова от с.Дебнево, Радост Димитрова от гр.Севлиево, Кристиана Стефанова от гр.Попово и Екатерина Диянова от гр.Попово.

Наградите връчи Валерия Димовска – дъщеря на великия български карикатурист и радетел на детската рисунка Борис Димовски. Гостите на фестивала бяха очаровани от таланта и интерпретациите на малките художници. Пъстрите рисунки и усмихнатите герои заразиха с добро настроение зрителите, като ги пренесоха в приказните светове на детското въображение. Изложбата вече получи покана да гостува и на друго място.

В ранния следобед на откритата сцена се проведе конкурс за полски венец. Татяна Цанкова оцени участниците и връчи наградите.

Програмата продължи с тематични ателиета. Обменяха се рецепти, споделяха се подправки, малчуганите оплетоха „мрежа на живота“, сръчните посетители правиха от билки бижута, сапуни, научиха се как да декорират сами кутия за чай или да изработят сувенир за приятели. Благодарим на всички водещи на ателиетата – д-р Десислава Димитрова от Slow Food, Антоанета Календерова от Движение за съвременно училище в България и Рена Димитрова от „Ръчкоделница“.

Второто издание на фестивала на билките завърши с фолклорен концерт. Музикалната част бе открита от Илдъз Салиева и певческа група „Бял гердан“. Хоро вито като баница се изви площада на с.Младен още с първите песни на обичания от всички Иван Дяков. По време на празничния концерт се разменяха поздрави за и от гостите от селата Крушево, Богатово, Сенник, Добромирка и разбира се – Младен.

През целия ден за доброто настроение се грижеше и водещият на събитието Атанас Бончев или както приятелите му го наричат Наката.

Екипът на АКСЕЛС изказва специални благодарнисти на г-н Иван Стоянов, кметски наместник на с.Младен, без чиято безрезервна всеотдайност и подкрепа фестивалът на билките щеше да остане само една хубава идея на нашия криейтив мениджър Петя Димитрова.

Благодарим на нашите доброволци Вики и Марги от Перник, Еди и Еди от Латвия, Йоанна от Полша, Венера и Иво от София, Вили и Лили от Перник, Рена Димитрова от Севлиево, с чиято помощ направихме външната сцена толкова красива, фотографите Светослав Владимиров и Илко Илев, видео екипът Ани Николова и Емил Иванов, Пешо от Младен, който приготвяше безплатния билков чай за гостите, Татяна Цанкова, Елица – сценаристът на събитието, Ваня, Станислав, Йордан, Радка и всички други младенчани, които се включиха в почистването на селото.

И не на последно място благодарим на фирмите и хората, които ни подкрепиха финансово и материално. Започваме с Фондация Credo Bonum в лицето на Симеон Василев, които за втора година повярваха в нас и изработиха прекрасните плакати и брошури, и осигуриха част от наградите за конкурса за детска рисунка. Благодарим още на Васил Синигерски от Фирма Allegro, Фирма Балея, Oбщина Севлиево, Фирма Извор-2005 с.Младен, фирма Корект Строй, Декса Солюшънс ООД, Клъстер АРЕА Бранд ООД, сем.Цанови, сем.Игнатови, сем.Стоянови, Тодор Тодоров, Тодор Гутев, Митко Христов, Цветелина Василева, сем.Димитрови и други.

 

 


This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *