ГОЛЯМ УСПЕХ за ФЕСТИВАЛА НА БИЛКИТЕ 2017

_MG_2389Фестивал на билките в с.Младен. Трето издание. Много сме горди с постигнатия успех!

IMG_2480

Форум, на който се пресякоха различни аспекти като алтернативна медицина, здравословен начин на живот, опазване на природата, билките от гледна точка на науката, билките – какво разказва етнологията за тях, билките в кулинарията и тяхното използване през вековете. Фестивалът провокира участниците да преживеят за първи път магията на Еньовден, ритуали грижливо пазени в книгите и едновременно изгубени във времето.

_MG_2396

За първи път се фестивалът бе двудневен.  За първи път преди изгрев слънце излязохме на полето да берем билки, да се окъпем в росата и играем мълчано хоро. За първи път имаше спортно ателие. За първи път депутат от Българското народно събрание ни поздрави за празника от трибуната на Фестивала – г-жа Иглика Иванова-Събева. За първи път фестивалът бе с международно участие. За първи път ни отразиха в БНТ и БТВ.

P1210321

За втори път проведохме конкурс за детска рисунка. За втори път по покана на АКСЕЛС доброволци от страната и чужбина се включиха активно в подготовката на фестивала. За втори път Наката беше водещ на събитието.

P1210320

За трети път село Младен бе домакин на Фестивала на билките и събра стотици посетители от цялата страна. За трети път АКСЕЛС бе в основата на организацията на това събитие. За трети път, което вече си е традиция, предложихме на гостите безплатно специално приготвен билков чай. За трети път завършихме Фестивала с богата фолклорна програма и български хора.

19510637_1448078438585485_6271801164994900866_n

Огромен интерес предизвика специалният гост-лектор на фестивала д-р Петър Димков, внук на Лечителя Петър Димков, който посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки.  За нас беше привилегия да чуем разказите и съветите на д-р Димков, който припомни думите на дядо си, че лечението трябва да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот; лечението да е индивидуално – според болестта и човека, и да се въздействаме не само на болния орган, но и на целия организъм.

19477315_10212002157361049_5831494495908674911_o

„Еньовден. Тайнство и маг­ия, в която слънцето, водата, росата, билките, цветята, мълчанието, думите, песните, хората  се вплитат в едно неделимо цяло – празника. Първият летен ден е изпълнен с вяра в слънчевия кръговрат, с надежда за изцеление, здраве, любов, плодородие, задомяване, благополучие. Според народните поверия болестите са 77 и половина и за всичките има лековито растение, но за половинката -„безименната болест”, билката я знаят само билкарите и знахарите. На Еньовден хората, и най-вече болните, се къпят за здраве в лековити извори, кладенци и чешми. Няма друг традиционен празник, който да е общ за повечето европейски народи – наследниците на славяни, келти, гали и римляни посрещат изгрева на лятното слънце с надеждата за здраве, любов, плодородие и с вярата, че доброто ще победи злото.“ – това са думи на Тат­­яна Цанкова, етнолог, която подкрепя и участва във фестивала от неговото създаване през 2013 година.

IMG_2522

„Щастливи сме, че имахме възможността да бъдем част от този празник, а представянето на нашия резерват Йелашничка клисура предизвика голям интерес. За нас беше огромно удоволствие да разменим рецепти и да споделим сръбския опит с билките. Благодарим на организаторите от АКСЕЛС за поканата и се надяваме да затвъдим нашето сътрудничество с бъдещи общи инициативи и проекти“, каза Слободан Ефтимовиски, управител на сдружение „Аз Буки“ от Ниш, Сърбия. Слободан, Жаки и Яна, ние Ви благодарим, че взехте участие във фестивала, че ни окуражихте да дегустираме сух таратор  с дебелец (вместо с краставица!), което е нещо ново за нас, българите.

IMG_2537

“Благодарим за чудесното партньорство по време на фестивала. С удоволствие  ще продължим сътрудничеството и в бъдеще”, каза г-жа Елица Минева – главен редактор на нашия медиен партньор сп.”Кулинарен журнал”. Един час се оказа недостатъчен за любопитните теми и истории, които разказа Елица и останаха още подправки за опитване. Елица, вече имаш покана отново  да подготвиш ателие за следващото издание на Фестивала на билките в с.Младен.

19417129_10212002170841386_3905892192502229931_o

Като организатори получихме специални адмирации за спортното ателие на Физиогнозис и участието на нашата доброволка Карола от Полша. За да сме здрави е нужно да полагаме грижи в много насоки, една от които е и грижата за физическото здраве.

P1470288

Отново получихме зашеметяващи детски рисунки за конкурса за детска рисунка на тема “Еньовден на село”. Комисията в състав председател – Васко Василев и членове: Рена Димитрова – секретар на НЧ „Просвета 1918“ с.Младен и Петя Димитрова – управител на АКСЕЛС, присъди в първа възрастова категория:

1 място на Никол Димитрова, 6 г., гр.Радомир
2 място на Даяна Иванова, 6 г., гр.Попово
3 място на Мария Маринова, 6 г.,
Във втора възрастова категория:
1 място на Марина Илиева, 9 г., гр.Дряново,
2 място на Жоржета Тодорова, 7 г., гр.Габрово,
3 място на Деница Драганова 10 г., гр.Шумен
3 място на Ивона Станева 10 г., гр.Попово
В трета възрастова категория:
1 място на Ивайла Петрова, 13 г., гр.Попово,
2 място на Деница Ахмакова, 11 г., гр.Дряново,
3 място на Божидар Любенов, 11 г., гр.Радомир
3 място на Назар Нуриева, 12 г., гр.Попово,

НАГРАДА „РЪЧКОДЕЛНИЦА“ за приложна техника на Яница Димитрова 9 г., гр.Перник, „Горска билкова аптека“
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на ХГ „Асен и Илия Пейкови“ гр.Севлиево на Ивет Иванова 13 г., гр.Попово, „Еньова буля“
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на кметсто на с.Младен на Вяра Стоянова 9г., гр.Попово „Еньовденска песен“.
АКСЕЛС присъжда своята награда на Елица Ангелова, 12 г., гр.Попово, „Еньовден на село“

Комисията единодушно реши да връчи ПООЩРИТЕЛНИ НАРГАДИ на:
Ярослава Микова, 11 м., гр.Бургас
София Христова, 2 г.10 м.,
Цветиана Тодорова, 8 г., гр.Габрово,
Мартин Невянов 10 г., гр.Ловеч,
Теодор Братованов 10 г., гр.Севлиево,
Пресияна Невянова, 13 г., Ловеч,
Виктория Денчева, 12 г., гр.Попово.

P1470287

И този път се постарахме да подготвим разнообразна музикална програма. Новото бе, че първата вечер от мегдана на селото се носеше рок музиката на Джонатан Тейлър.

19264604_10212002217642556_3257070060004616735_o

Втория фестивален ден бе изцяло запълнен от българска фолклорна музика. Не беше изненада, когато се сформира и импровизирано надсвирване в следобедните часове по време на ателиетата. за финал на фестивала специалният ни гост Илия Луков успя да накара и младо и старо да се хванат на хорото.

АКСЕЛС благодари на всички, които ни подкрепиха и с чиято помощ реализирахме третото издание на Фестивала на билките в с.Младен. Специални благодарности на кметския наместник Иван Колев, на Рена Димитрова – читалищен секретар, на семейство Стоянови, на община Севлиево, нашият медиен партньор „Кулинарен журнал“, на сдружение „Аз Буки“ от Сърбия, на всички участници и гости на фестивала.

Фестивалът бе отразен и различни електронни медии.

 

 

 

 

 


This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *