ПРОЕКТИ

Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество има удоволствието да бъде партньор в много международни проекти. За кандидатстване няма такса. За одобрените участници, включително за младежки обмен, курсове и семинари за младежки работници, административната такса е 50 лв. Част от партньорските ни проекти са финансирани по програма “Еразъм+”. 

********      ********     *********

2016-2-HR01-KA105-022240, Beneficiary Hrvatska škola Outward Bound, Croatia

2016-3-BG01-KA105-035384, Beneficiary AKSELS, Bulgaria, CLEAN UP 1

2016-3-LV02-KA105-001337, Beneficiary VECPIEBALGAS NOVADA PASVALDIBA, Latvia

2016-3-IT03-KA105-009934, Beneficiary Sezione Laziale della UILDM Onlus, Italy

2016-3-HR01-KA105-034771, Beneficiary Hrvatska škola Outward Bound, Croatia

2016-3-IT03-KA105-009934, Beneficiary  SOS Europe, Italy

2016-2-IT03-KA105-009001, Beneficiary Work in progress, Italy

2017-2-LV02-KA105-001683, Beneficiary C Modulis, Latvia;TC The Bearable Lightness of Being a Youth Workers,

2018-1-BG01-KA125-047714, Beneficiary AKSELS, Bulgaria, CLEAN UP 2

**************************************

Green SOSlutions – младежки обмен, юли 2021 г., Испания

Научих за проекта “Green SOSlutions” от организация АКСЕЛС, в чиито разнообразни дейности не малко съм взимала участие преди. Изявих желание да участвам и в този предстоящ проект, привлечена от основната тема на проекта – екологията и факта, че този младежки обмен ще се проведе в Испания– тогава все още непозната за мен държава

  Но заедно с вдъхновението и вълнението, които ме завладяха, у мен се прокраднаха и нотки на несигурност. Дали ще успея да дам своя принос за проекта? Дали ще намеря общо с останалите участници?

Напук на леките ми съмнения обаче аз послушах вътрешния си авантюристичен глас и се впуснах в неочакваното. Сега, правейки си равносметка за случилото се по време на проекта “Green SOSlutions” ,мога да кажа, че решението ми да участвам в този exchange е едно от най-добрите, което някога съм взимала.

По време на проекта нямахме и секунда, в която да скучаем. Още от сутринта се впускахме в безброй задачи и занимания, обединени oт темата за екологията и по-подробно– рационалното използване на храната в все по-глобализиращия се свят. Множеството от дейностите, които извършвахме– работата в градината, приготвянето на храна за 40 души (в началото амбициозна , но вследствие напълно осъществима задача, благодарение на отборния дух, който изградихме помежду си), дискутирането на сериозни проблеми, свързани с производството и транспортирането на храната, заснемането на кратко видео, целящо да засили общественото внимание върху проблеми като разхищаването на храната, неразделното събиране, замърсяване и т.н., насочиха мисленето ни в друга посока и ни мотивираха да мислим повече за световния проблем с използването на храната.

Не бива да премебрегваме и забавните warm-ups и енерджайзъри, чрез които успяхме бързо да стопим леда помежду ни още от първия ден и да изградим един силен интернационален отбор.

Перфектно изготвената всекидневна програма, помощта за успешното реализиране на задачите и тяхното разпределение дължим на организаторите на “Green SOSlutions” – Беа и Лаура, които вложиха невероятно старание, желание и любов в мисията си и това пролича още от първия ден на exchange-а. Не бива да забравяме и невероятната храна на Валерия и Леони, на която имахме честа да се наслаждаваме всеки ден!

Щастлива съм и от факта, че бях част от страхотен, задружен български отбор, с youth leader Петя, която ни обединяваше и подкрепяше по време на това прекрасно изживяване.

Не мисля, че думите са достатъчни, за да опиша колко щастлива и удовлетворена се чувствам! Благодаря, че бях от отбора на АКСЕЛС и Asociación Brújula Intercultural !!!

Рая, 18 г., София

Младежкият обмен „Green  SOSlutions” е проект който се проведе във Испания и  се занимава със устоичевата употреба  на храната и как това може да повлияе върху борбата със климатичните промени. Проектът бе много добре организиран, зареден със много позитивна енергия и протече със голяма лекота.

Запознах се с нови култури и  различни хора със които за десет дни успеяхме да станем  добри  приятели. Всички учасници бяха много отворени и приятелски настроени. Проектът беше добре балансиран със различни активности които не бяха изобщо скучни.

Обменяхме  мненията си за  различни проблеми свързани с темата на проекта и успявахме да намерим взаимни решения. Научих как да се грижа за околната среда, как съзнателно и правилно да консумирам храна.  Тези 10 дни минаха толкова бързо, във много добре настроение, изпълнени със много хубава енергия. Свободно мога да кажа че това беше едно неповторимо преживяване и всеки който има възможност трябва да участва на такъв проект.

Александар Стойчев от Северна Македония,

II курс екология в ЮЗУ “Неофит Рилски”

“Heroes and monsters” младежки обмен

Когато приех да участвам в проекта “Heroes and monsters”, бях страшно развълнувана. Няма да крия, чувствах и малко несигурност, неувереност, тъй като това беше първият обмен, в който взех участие, първото за мен подобно изживяване.
Но една част от мен (бих я нарекла” авантюристичната” ми част) ме подкани да се впусна в неочакваното, да предизвикам себе си. Да тествам възможностите си да работя в екип, да комуникирам на чужд език, да приложа творческите си способности.
 Но всъщност срещнах много повече от това, което очаквах. Запознах се с прекрасни млади хора, споделящи, вдъхновяващи, креативни и вярващи. За времето, което прекарах с тях аз научих и нови неща за самата себе си. По време на процеса на създаване на филмите ние опознавахме един друг, споделяхме идеи, общи възгледи. Работата по филма вървеше с лекота, придружена от много смях, шеги и веселие. Прекрасно организираните общи дейности още повече спомогнаха за създаването на един стабилен колектив.
А вечерите след дългите и активни, но наситени с емоции дни, ние всички заедно се забавлявахме говорейки помежду си, разказвайки си весели истории, танцувайки и пеейки или просто седейки под нощното звездно небе.
Изкуството свързва хората. Обединени, ние не спирахме да творим, да опитваме, да проучваме, да създаваме. Накрая създадохме филми, достойни да бъдат част от истински филмов фестивал. Но всъщност ние създадохме и нещо повече. Едно приятелство…
❤Рая, 16 години, София

Тук може да видите едно от филмчетата, създадени по време на проекта 🙂

Искам да благодаря за възможноста, която ми дадохте да участвам в проекта “Герои и чудовища”, по програма Erasmus+, който се състоя в Бърно, Чехия, в периода 24-30.06.2019 г. Идеята на този проект беше да обедини младежи от няколко европейски страни, да работят в екип и да участват в създаването на кратко аудио-визуално произведение.

Програмата включваше писане на сценарии, създаване на костюми, заснемане и монтиране на филм. Най-силно впечатление ми направи това колко бързо младите хора преодоляват езиковите бариери и културните различия, и успяват да изпълнят поставените им задачи. Освен това имаше весели игри, забавни моменти и добро настроение. Мястото също беше много подходящо за творчески занимания. Локацията беше извън града, в красива гориста местност близо до резерват богат на растителни и животински видове. Беше вълнуващо приключение за мен.
Моят съвет към младежите е да учасват активно в такива международни проекти, защото това ще им помагне да се адаптират по-лесно в обществото, да развият емоционалната и социалната си интелигентност и да са по- ангажирани към опазване на природните ценности.

Поздрави!
Ани Божилова, младежки лидер

**************************************

“Inhale, exhale” ИСТОРИИ

19250794_1606988119331426_5498884028800173138_oТова ми беше първият ютексчейндж и за мен проекта беше пълен успех. Хареса ми организацията на дейностите, за което основна роля имаше Ана, която е написала проекта. Мястото също беше уникално, природата във Велики Житник е невероятна и много помогна за постигане на целите на проекта (healthy life). Храната беше винаги вкусна и имаше достатъчно. Постоянно имаше свежа вода и чай(кафе). За мен като участник беше истинско удоволствие да бъда част от този проект.

Boris2

Намерих много нови приятели и получих незабравими емоции за цял живот! Разбрах много за различните култури и обичаи, и разбрах, че колкото и различия да имаме, имаме десет пъти повече прилики помежду си. За това много помогнаха многото дейности, които ни бяха приготвили домакините.

Boris3 Boris

Игрите и другите дейности успяха да ни предразположат и да успеем да покажем най-доброто от себе си. Имаше перфектен баланс между физически, умствени и смесени дейности, които успяха да запалят нови интереси у мен.

Борис Славчев, 23 г., гр.София

# # # # # #

Mirela ToshevaПроектът на Erasmus+ ” Inhale Exhale” беше едно от най-хубавите неща, които ми се случиха през лятото. Темата на проекта беше много хубава и ми помогна да променя начина си на живот и мислене. Там се срещнах с хора от 4 различни националности, които бяха повече от уникални и направиха проекта още по-хубав и незабравим. Йога заниманията ми помогнаха да започна да живея по-здравословно и да избягвам стреса и тревогите. Всяко едно от заниманията имаше полза за мен. Една от задачите беше да опознаем местните и техните традиции и това беше едно наистина забавно приключение, което подобри възможността ми за работа в екип. Друга задача беше да ходим по въже, което беше едно ново предизвикателство за мен и ми хареса много. Също така времето, което ни оставяха за да си изберем човек с когото искаме да говорим на дадена тема, беше повече от страхотно, защото се опознавахме още повече и станахме като едно не много малко семейство.

Едно много приятно преживяване изпълнено с много приключения!

Мирела Тошева, 16 г., гр.София

# # # # #

Yoana Vasileva_04Щастието идва неочаквано…  През последните няколко месеца чувах тези думи многократно. Не им вярвах – ежедневието ми беше толкова предсказуемо, толкова сиво и монотонно, че се питах откъде ли може да изскочи нещо, което да го преобърне и да внесе искрица позитивизъм, настроение, цвят, живот. И тогава, в най-неподходящия момент – или (поглеждайки назад сега) може би най-подходящия – новината за приключението „Inhale, exhale” ме намери сама.

Впускайки се в него без капчица колебание, се озовах на дълъг път с четирима непознати в претъпкана с багаж кола към малко хърватско селце. Бях предубедена към всичко около себе си, но си казах, че трябва да рискувам – да направя избор, да се запозная с нови хора, да видя с очите си местата, за които до този момент само бях мечтала; и най-вече – да прекрача зоната си на комфорт. Бих определила всичко, което ми се случи, като скок в неизвестното, който постави на изпитание границите и възможностите ми в много отношения и ми помогна да науча много за себе си – за нещата, които ме правят щастлива, и за тези, които ме спират да разкривам истинската си същност, да живея и да се наслаждавам на всеки миг от живота си.

Yoana Vasileva_03Програмата, в която се включих, ме срещна с невероятни хора от различни възрасти и националности – хора с невероятна енергия и стремеж към развитие. Хора с разностранни интереси, от които можеш да учиш и на които можеш да предадеш частица от себе си в замяна. Открих теми, които ме вълнуват и които се превърнаха в мое хоби и цел. Теми, свързани с това как да се грижиш и да цениш себе си, да забелязваш хубавото във всеки един момент и да не позволяваш на лошото да взема превес над емоциите ти.

Дълго мислих за случилото се, след като се върнах в България  и заварих същата рутина, от която толкова исках да избягам. Сега е различно. Усещането ми, че нещо трябва да се промени, вече започва да придобива конкретен образ и освен целта виждам пътя до нея – пътя на промяната. „Inhale, exhale” не само беше едно от най-хубавите неща за мен в последната година, но се оказа и отправна точка; неизмеримо богатство, което развива личността и разрушава границите, които сами си поставяме, за да ни покаже, че способностите ни не са константна величина.

Йоана Заркова, 23 г., гр.София


ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В МЛАДЕЖКИ ОБМЕН

“Inhale, exhale”

Inhale, Exhale_poster_final version АКСЕЛС отправя покана за участие в младежки обмен “Inhale, exhale” в Хърватска от 2 до 9 юли 2017 г. Проектът е насочен към младежи на възраст 17 – 25 години и има за цел да насърчи здравословния начин на живот – физически и психически, и да живеем в хармония със себе си и с природата.

Повече за проекта може да прочете тук.

Транспортните разходи ще се възстановят в рамките на 275 евро до 01 ноември 2017 г. след получаване на оригиналните платежни и пътни документи (фактури, билети, бордни карти, касови бележки за гориво).

Желаещите да ни изпратят попълнена ApplicationForm до 04 юни 2017 г. на email: pdimitrova@aksels.bg.

Одобрените кандидати трябва да заплатят на АКСЕЛС административна такса участие от 20 лв.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ни потърсите. 🙂

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SOS_Europe_logo В момента тече проект YOUNG LEADERS INTERNATIONAL MEETING, в който сме партньори на НПО SOS EUROPE от Рим, Италия. Проектът има за цел да насърчи участието на младите хора в демократичните процеси и гражданското общество, както и да подкрепи включването и участието на младите хора в подготовката, изпълнението и оценката на политиките посредством инструменти като структурния диалог.

Приканваме ви да се включите и вие. Посетете сайта на проекта http://www.soseuropa.it/start-the-survey/ и отговорете на двата въпроса в нашето проучване. Въпросите са преведени на 12 езика в края SOS EUROPA_PARTNERSна страницата. Вие можете да отговорите на английски или на български език.

Четирима младежи, попълнили анкетата, ще имат възможността да посетят Рим през октомври 2017 година и да участват в тридневна среща с техни връстници, за да обсъдят ролята на Европа и бъдещето на младежта.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *