CLEAN UP част 2

CLEAN UP част 2

Макар и продължение, бе ново начало.

Латвия, Италия, Сърбия и Испания изпратиха 10 младежи да положат своята доброволческа служба в село Мещица. Предизвикателството да им бъде домакин отново бе поето от нас – екипът на АКСЕЛС.

Защо имахме нужда от втора част на ЕДС проект CLEAN UP?

Колкото и нескромно да звучи, първата част пожъна огромен успех. Доброволците положиха стабилни основи за развитието на младежки дейности по програма Еразъм+, поставиха висока летва на очаквания и най-вече дадоха нова посока на мислене в местните хора по отношение опазването на околната среда. Припомняме, че Патриция, Беата, Франческо и Грегор разработиха Стратегия за превенция на околната среда и предложиха петгодишен план за действие.

Е, ето за това имаше нужда да реализираме втора част на CLEAN UP! Разбира се, започнахме прилагането на част от препоръките в тази стратегия.

Какво бе новото? Задачата на новите доброволци бе да приобщят младите хора и децата в село Мещица към проблемите с опазването на околната среда. И отново, без да скромничим ще споделим, че още в края на третата седмица се поздравихме с успех за постигната цел.

Какво беше новото начало? Доброволците бяха настанени в селото. По-възрастните мещичани си спомниха летата с международните бригади. Със сигурност това лято бе много различно за всички в Мещица, със сигурност децата с нетърпение ще чакат следващото не заради ваканцията, а заради каките и батковците, които говорят чужди езици, правят интересни неща и с отворени сърца изпълват лятото с вълнуващи приключения.

Но нека разкажем в детайли какво се случи през шестте изключително динамични седмици от проекта по Европейска доброволческа служба CLEAN UP част 2.

И така, в края на месец юли, в разгара на лятото, пътували по различни пътища в село Мещица пристигнаха Хавиер и Хуан от Испания, Милош, Йована и Бранко от Сърбия, Синдия, Лелде и Тина от Латвия, Алесия и Валерио от Италия. Десет изключително мотивирани млади хора, готови да предизвикат себе си, да се изправят срещу собствените си притеснения, но водени от желанието да помогнат на селото, да излязат от зоната си на комфорт, за да станат по-уверени, по-можещи, по-знаещи, по-удовлетворени.

Шест седмици по-късно те споделиха, че част от техните притеснения са ги сполетели, но всъщност никак не е било страшно, и че около 90 процента от техните очаквания също са се изпълнили. Е, как да не сме доволни!?! Това е ЕДС, проект за младите хора, за тяхното обогатяване, развитие, неформално обучение, живот и работа в междукултурна среда, дейност в полза на обществото.

Седмица първа

 

Он-арайвъл обучение, разяснения за програма Еразъм+ и ютпас сертификатите (координаторът на CLEAN UP 2 Лили Георгиева и менторът Мирела Младенова подробно обясниха какво означава ютпас сертификатът, какви ползи има от него, как се попълва и т.н.), дъжд, цяла седмица дъжд.

Поставяне на лични цели, създаване на екипи. Уроци по български език. Българска вечер. Запознаване с менторите Цветелина Васева, Мирела  Младенова и Едвард Циулнес. Презентацията „Чужденците разказват“ бе дълго чакано събитие от мещичани. Танци, песни, история, демонстрация с народни инструменти… Залата отново бе тясна за желаещите да се запознаят с новите доброволци и час след края на събитието все още не можехме да си тръгнем – въпроси, споделяне, снимки и разбира се дегустация на ястията, които бяха подготвени. Алесия и Валерио приготвиха лазаня и пеперони; Тина, Синдия и Лелде направиха типичните латвийски картофени палачинки.

От своя страна местните бяха подготвили подобаващо посрещане на новодошлите. Младежи, облечени в автентични граовски носии поднесоха питка с мед, китка здравец за всеки и вкусни ябълки от мещишките градини.

В края на тази необикновена седмица предприехме и по-нестандартни методи за рефлекшън с помощта на диксит.

Седмица втора

Седмица пълна с предизвикателства, седмица пълна с емоции, седмица пълна с нови познания.

Времето вече бе подходящо за дейности навън и започнахме с инструкциите за безопасност и с обновяването на „Зоната без боклук“ край реката. Започнаха и първите покани от местните хора за гостуване и опитване на вкусна българска храна. Хазяинът на част от доброволците, или както всички те го наричаха дядо Коста, приготви мусака. След добре свършената работа заслужено организирахме екстра дейности. Ден по-късно координаторът на АКСЕЛС Лили ги научи как да си приготвят сами сирене по шопски в гюведжета. Щом отново си го сготвиха, значи им е харесало.

Кулинарните уроци не бяха единствените. Петя Димитрова отново започна въведение във фотографията за тези, които искат (най-вече Алесия).

По молба на кмета Деян Станимиров Хавиер, Бранко, Йована и Хуан помогнаха за почистването на окосената трева на стадиона в селото.

Приятно оживление предизвика визитата в Мещица на доброволеца от CLEAN UP 1 – Франческо.

Оживление бе и първото ателие„Trash art”, организирано от доброволците. Правиха се роботи от кашони, от стари компютърни части, изработвахме модерни пазарски торби от стари тениски, различни кутии от стари списания и други, и други. Изложбата с тези творби бележи края на втората седмица.

Седмица трета

Дълга седмица, интензивна, резултатна.

Лелде и Тина ежедневно се занимаваха с децата в Мещица, като правиха различни неща – разделители за книги, рисуваха на асфалта, изработваха от хартия триизмерни животинки. Екипът по почистването на реката не се спря пред копривата, тръните и боклуците, а местните бяха доволни да проберат по-дебелите и изсъхнали клони за зимата. На 8 август проведохме голяма съвместна акция за почистване на селото, в която се включиха сдружение „Бъдеще за Мещица“ и кметство Мещица. Най-щастливи бяхме, че дойдоха много деца и младежи (за разлика от миналата година), които със заразителен ентусиазъм ни подкрепиха. В този ден разбрахме, че проектът CLEAN UP 2 вече може да го наречем успешен. Нашата акция бе отразена в новините на кабелна телевизия „Кракра“ (започва на 17 мин. и 20 секунда).

Продължихме традицията с кулинарните уроци – Данчето обучи доброволците как се прави българска баница, а покрай това опитаха и зеленчуковите дарове на селската градина.

Краят на седмицата обаче ни накара да се усмихнем още по-широко. Поводът бе участието ни в честването на Международния ден на Младежта 12 август в Перник. АКСЕЛС и доброволците рисуваха тениски по собствен дизайн на тема „Чиста околна среда“, Валерио и Синдия презентираха доброволческите програми и възможностите, които Еразъм + дава на младите хора. Без да скромничим признаваме, че бяхме атракцията на събитието.

Тази вечер разбрахме, че усилията си заслужават и бяхме много горди. Хавиер от Испания показа завидни познания и коригира чужда грешка в правописа на български език!!! Едва на третата седмица! Браво, супер браво!

Седмица четвърта

След дълга седмица следва кратка. Време бе и за междинна оценка на проекта, като за целта проведохме индивидуални срещи с всеки един доброволец, на които получихме обратна връзка за дейностите, как се чувстват всички и какво очакват до финала.

След общата практическа дейност по почистването, сега целта ни бе по друг начин да ангажираме вниманието на децата по темите за опазване на околната среда. Доброволците се разделиха на два екипа и заедно с децата подготвиха две различни презентации – „Биологичното разнообразие на нашата планета“ и „Как да запазим биологичното разнообразие“, а екипът на АКСЕЛС подкрепи темите с демонстрация какво ще загубим, ако не съхраним богатствата на природата – направихме прясно изцеден сок от ябълки за всички участници. Това бе една различна презентация, защото децата този път бяха водещите. За да не стихва техния интерес, АКСЕЛС направи дарение на библиотеката в Мещица – колекция от 20 енциклопедии на различни теми.

Наред с обичайните дейности стана ясно, че екипът, който има за задача да направи пейки, има нужда от ново обучение за по-ефективна дейност и майстор Краси Жотев отново проведе уъркшоп.

В тази седмица закипя и работата по идеите за късометражен игрален филм на екологична тема и документален разказ за ЕДС преживяването на доброволците в Мещица. Това бе повод да си говорим за драматургия, сториборд, теория на монтажа, зрителска таргет група, да коментираме различните софтуери за видео монтаж и на практика да ги сравним. Супервайзорът на „муви“ екипът Петя Димитрова сподели опит и даде насоки на Синдия и Милош за следващите етапи от направата на филмите.

Седмица пета

Да, след отпуската, седмицата беше кратка. Много  кратка. Но не се чудихме какво да правим. Настана време да запознаем доброволците с историята на региона, в който вече пет седмици живеят. Посетихме подземния минен музей в Перник и разбира се – крепостта Кракра. Не пропуснахме ежедневните ангажименти с децата в Мещица и довършването на пейките, които е факт, че очаквахме да бъдат готови по-рано. Но да не забравяме, че тези проекти имат за цел доброволците да усвоят и развият нови умения, а не да показват майсторлък.

Седмица шеста

Последната седмица бе наситена със събития, дори малко я разтеглихме, за да осъществим и заключителната дейност.

– Презентация на Йована Ловрен за растения, които пречистват водата

– Конкурс “Децата пазят природата”,

– Правихме сувенири, част от които отлетяха за различни точки на Европа

– Интервю за в-к Съперник – Синдия, Валерио, Милош и Хуан дадоха интервю за вестник “Съперник“.

– Презентация Камино де Сантяго от Хуан и Хавиер

– Боядисване на пейките с децата – Валерио и Бранко бяха шефовете в тази дейност.

– Финалната презентация CLEAN UP 2 и кулинарно ателие „Здравословна храна от Европа”

– Прожекция на късометражния игрален филм „Back to roots”, който Синдия и Милош създадоха по време на проекта и краткия документален филм за ЕДС преживяването в село Мещица.

– Връчване на Ютпас сертификати.

Финалната точка на мобилността бе сложена със забавна отборна игра, организирана от екипа на АКСЕЛС като комплимент за всички доброволци, заради тяхната всеотдайност. И така, имахме пет отбора – „Ningas” с капитан Алесия, “Can We Go” с капитана Йована, “NEVER” с капитан Синдия, „Gaspachitos” с капитан Хавиер и “Eqipaz“ с капитан Валерио. Във всеки отбор имаше двама доброволци и двама местни жители, като всеки тийм изтегли списък с 12 задачи, които да изпълни за един час, като имаше и задължителни.

Задължително всички се учиха да плетат на две куки.

 

 

Един час спортна надпревара, предизвикателства и забавление. Състезанието бе много оспорвано, журито – бепристрастно, но победител стана отборът на Алесия „Нинджите”. Имаше и много поощрителни награди. На финала връчихме и сертификатите на АКСЕЛС.

 

 

 

Всеки обор имаше и голяма фен група 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Прекрасните визуални материали по проекта и ежедневните постове във фейсбук са дело на Синдия Витола.

Валерио:

“Ако някой ме пита защо отделям време за европейско доброволчество, бих отговорил, че този ЕДС проект в България ми позволи да се обогатя по различни начини: подобрих английския си език, видях нови места, които едва ли бих имал възможност да посетя по друг начин, създадох нови приятелства и се научих да преодолявам границите си.” Това са част от впечатленията на Валерио, които той споделя в статия след завръщането си в Италия. https://linkbi.wordpress.com/2018/09/29/5017/

Благодарим на Хенкел България за това, че предоставиха перилни и почистващи препарати, течен сапун и шампоани за доброволците и нуждите на проекта. Благодарим на частно училище „Дрита“ за предоставените материали, с които проведохме финалните ателиета по проекта. Благодарим на кметство село Мещица, че ни предоставиха зала, в която да разположим офиса на CLEAN UP 2. Благодарим на НЧ“П.К.Яворов“ и Дневния център в село Мещица, които също ни подкрепиха в реализацията на презентациите по проекта, на Иван Колев – кмет на село Младен, общ.Севлиево, който осигури дървен материал за сувенирите. Специални благодарности и на Костадин Костов, който бе достатъчно смел да приеме част доброволците в дома си за цели шест седмици.

CLEAN UP 2 бе възможен и благодарение на нашите партньори от Италия – Асоциация Базиликата Линк, от Латвия – РадиВидиПатс, от Испания – Асоциация Брухула, и от Сърбия – сдружение АзБуки.


Comments are closed.