ФЕСТИВАЛ на БИЛКИТЕ

Logo Festival ФЕСТИВАЛ НА БИЛКИТЕ, с.Младен – 4 юли 2015 г.

На 4 юли, събота, за втора година в намиращото се на няколко километра от Севлиево село Младен ще се проведе Фестивал на билките. Неговата основа цел е да популяризира билковото богатство на страната ни, но и да апелира хора да се грижат за него, като обменят идеи, знания и водят живот в хармония с природата.

За първи път тази година специален лектор на фестивала ще бъде народният лечител Владимир Бошнаков, познат като дядо Владо. Стотици хора са възхитени от способността му да се самоизлекува от 4 тежки заболявания и то с помощта на билките. Преди 15 години животът на дядо Владо се променя из основи, когато лекари го диагностицират с недооросяване на мозъка и тумор на простата. Следват месеци лечени без резултат, когато дядо Владо решава да опита да се излекува сам. Започва да проучва билките, купува книга след книга, експериментира и въпреки безнадеждните диагнози – успява да се справи с рака и да намери лек за други болести, които медицината класифицира като нелечими. Благодарение на изследванията на учени като Джон Армстронг и Рудолф Бройс и на собствения си опит дядо Владо успява да помогне на стотици хора със здравословни проблеми. Неговата лекция и дискусия ще бъде откриваща за фестивала с начало 10:15 ч.

_DSC2350 Дядо Владо, сн. сп.”Осем”

Десислава Димитрова от сдружението Slow Food ще бъде водещ на ателие „Билките и кухнята“ в следобеда на 4 юли. Десислава е доцент д-р по ботаника в Инситута по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. От 2004 г. тя стартира и координира движението Slow Food в България. Основната цел на организацията е съхраняването на българската кулинарна култура, хранителното биоразнообразие и поминъка на местните общности. Slow Food подпомага връзката на производителите и потребителите, както и възпитаването на вкуса и гастрономическите търсения на българската публика. Деси отправя предизвикателство към гостите на фестивала да си донесат любимите рецепти, подправки или билки, пък да видим какво ще забъркаме заедно.

Антоанета Календерова е подготвила за децата специално изследователско ателие „Мрежа на живота“, което вклюва и много забавни игри. Антоанета е педагог с диплома по мениджмънт и маркетинг. Председател е на Движение за съвременно училище в България и е обучител на директори на училища и учители към Образователен център “Академика”. Все още работи с деца от детска градина до 12 клас. Била е част от екипа и е ръководила международни и европейски образователни проекти с фокус върху подобряване на средата в училище, повишаване качеството на предлаганите образователни продукти, екологично възпитание и превръщането му в екологично поведение и др. Зад гърба си има множество организирани и успешно проведени детски и младежки приключенски лагери, зелени училища и лидерски академии.

Още едно ателие и демонстрация на декупажна техника от Рена Димитрова ще изненада гостите на фестивала. Рена Димитрова използва множество техники при ръчното изработване на неща – били то да вдъхне нов живот на стари вещи, да приготви подаръци за специални поводи или просто да направи пространството около нас по красиво и по-уютно. Води ателиета по декупаж, скрапбукинг и други интересни техники.

Водещ на събитието ще  бъде Атанас Бончев – Наката. Фестивалът на билките ще включва още конкурс за полски венец, в който жури ще бъде етнолога и директор на Дома на хумора и сатирата, Габрово, Татяна Цанкова. След официалното му закриване на площада в село Младен ще последва и музикална програма с певческа група „Бял гердан“ и изпълнение на Иван Дяков.

За гостите на фестивала и тази година домакините ще подготвят място за палатки и ще предложат безплатно билков чай за всички. За повече информация следете фейсбук страницата на фестивала. https://www.facebook.com/pages/

 

Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС, кметството в с. Младен, Фондация Credo Bonum и е спонсориран от фирма „Алегро“.

ПРОГРАМА

на ФЕСТИВАЛ на БИЛКИТЕ с.Младен – 4 юли 2015 г.

Локация: Читалище „Просвета 1918г.”

Водещ: Атанас Бончев-Наката

10:00 – Официално откриване на Фестивала

10:15 – Лекция и дискусия с билкаря Владимир Бошнаков – дядо Владо

12:00 – Обявяване на резултатите от конкурса за детска рисунка на тема „Омаята на Еньовден“ и награждаване на победителите

12:30 – Обявяване на конкурс за полски венец – Татяна Цанкова – етнолог и директор на Дома на хумора и сатирата ще оценява участниците.

Локация: Пенсионерски клуб/Площада на с.Младен

14:00 – Обявяване на резултатите от конкурса за полски венец, награждаване

14:30 – Ателие „Билките и кухнята“ – водещ Десислава Димитрова, Slow Food

15:30 – Ателие за млади, щури изследователи „Мрежа на живота“ – водещ Антоанета Календерова

16:30 – Ателие „Да пренесем красотата на природата у дома“ – демонстрация на декупажна техника – Рена Димитрова

Локация: Площада на с.Младен

18:30 – Официално закриване на Фестивала

18:45 – Концерт с участието на:

  • Певческа група „Бял гердан“ с.Младен
  • Иван Дяков

Забележка: При лоши метеоролочно условия мероприятията, предвидени за открито, ще се проведат в читалището и/или пенсионерския клуб.

Allegro         credo bonum                     Emblema na Obshtina Sevlievo.cdr                     V1-logo doc

 

http://allegro-bg.com/   http://www.credobonum.bg/       http://www.sevlievo.bg/


This entry was posted in Новини, Партньорски проекти, Предстоящи, Събития, Текущи and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *